februari 2019                                     

Voorjaar!

Dit jaar kondigt het voorjaar zich al vroeg aan. In park Zuidbroek is dat goed te merken. Natuurlijk aan de planten die schuchter nieuw leven laten zien. Maar ook de katjes aan de bomen maken zichtbaar dat het voorjaar is begonnen. Je ziet het, je voelt het en je ruikt het. De voorboden van een prachtig groen en kleurrijk park.

Eerste kievit
In de dierenwereld is het voorjaar nog niet zo zichtbaar. Hoewel…. Onze spotter Simke Maat heeft de eerste kievit al gesignaleerd. Het is al bijzonder dat kieviten een park opzoeken om te nestelen en te broeden. Zo vroeg in het voorjaar is extra speciaal. Ik laat maar even in het midden of er al eieren zijn gevonden.
Sommige natuurvrienden vinden het toch al verkeerd om melding te maken van de eerste kieviten. Zij vrezen ongewenste belangstelling en verstoring van nesten en meenemen van eieren. Ik begrijp de zorg, maar vind het ook belangrijk dat wij parkbezoekers informeren over al het moois dat er te beleven is. Maar ook dat wij parkbezoekers informeren over de schade die kan worden aangebracht.

Loslopende honden
In het bijzonder geldt dat in deze tijd voor loslopende honden die broedende vogels opjagen en nesten verstoren. Helaas zijn er nog steeds hondenbezitters die hun hond niet aan de lijn houden. Soms uit principiële overwegingen, soms vanuit de overtuiging dat ze hond altijd onder appel hebben, of gewoon uit slordigheid. Deze categorie hondenbezitters roepen we via enkele waarschuwingsborden foto dringend op hun hond aan de lijn te houden. De HUP (honden uitlaatplaats) biedt ruimte genoeg om de hond zijn bewegingsvrijheid te geven.

Waterplas
Het klinkt tegenstrijdig. Maar we zijn niet overal blij met de ontluikende natuur. De waterplas aan het einde van het park groeit langzaam maar zeker dicht. Momenteel is al ruim de helft dichtgegroeid en is er nog nauwelijks water te zien. Dat moet anders vinden wij. Bij het ontwerp van het park is bewust gekozen voor een waterpartij. Dat beeld moet hersteld worden.
Wij zijn met de gemeente en het waterschap in gesprek om de overtollige begroeiing te maaien en de plas vervolgens gedeeltelijk uit te diepen. Naast de noodzaak om deze operatie uit te voeren zijn natuurlijk ook de kosten onderdeel van het overleg.

Vriendenbijeenkomst
Op 18 maart vindt onze jaarlijkse Vriendenbijeenkomst plaats. Deze wordt gehouden in het Kristal; aanvang 19.30 uur. Belangstellenden zijn hartelijk welkom.
Na een kort huishoudelijk deel is er een gevarieerd programma.
* De geschiedenis van het labyrint
   Bestuurslid Jan Bulthuis verkent met u het ontstaan, de mogelijkheden van en de behoeft aan een
een labyrint in het park.
* Red de waterplas
   Toelichting op de wens om de waterplas weer zichtbaar te maken en houden.

Park Zuidbroek verbindt ons

Joost Huijsman, voorzitter                                                                www.parkzuidbroek.nl

De foto’s zijn van Mary Dijkstra