Natuur
We proberen zo goed mogelijk voor de natuur in het park te zorgen. Vaak in samenwerking met de gemeente of het waterschap.
Read moreGraancirkel in park Zuidbroek?
Zo ziet de bloemencirkel er nu uit: heel veel gras en geen bloemen. Het lijkt wel een graancirkel.
Read moreDe huiszwaluwen zijn weer thuis
In park Zuidbroek knalt het groen de grond uit. In deze periode zijn de kleuren zo teer en afwisselend. Maar ook altijd een bijzonder moment is de aankomst van de huiszwaluwen. Willen jullie deze leuke vogeltjes helpen?
Read moreDe sleedoornpage is weer terug!
Vorig jaar was de eerste keer dat een van de leden van de insectenwerkgroep van de KNNV, vereniging voor veldbiologie, naar sleedoornpage-eitjes in park Zuidbroek zocht.
Read moreJe bent gelukkig altijd een broek gebleven.
Een mooi gedicht ingezonden door dhr. W.A. Kuijpers.
Read moreGeheime plek!
Walter van Os (enthousiast amateurfotograaf) en Jan Bulthuis (bekend in en rond het park) hebben in december 2021 een uilenkast geplaatst ergens in de omgeving van Park Zuidbroek. Het is een speciale kast voor steenuilen en Walter vertelt er een prachtig verhaal bij.
Read moreHet park stroomt over
Soms regent het flink en dat is in het park duidelijk te zien. De grote stapstenen achterin het park liggen onder water. Een hond die naar de overkant wilde lopen, gleed uit en mocht een eindje zwemmen. Het watervalletje bij de ronde stapstenen maakt nu een hoop herrie.
Read moreKieviten en mossenveld
Kieviten en het mossenveld.
Wat hebben deze met elkaar te maken? Er zijn elk jaar in maart/april enkele nesten van kieviten in het park. Zoals je misschien weet maakt de kievit zijn nest in een weiland of open veld. Een kievit trekt meestal naar zijn broedgebied terug. We willen dit graag zo houden. De nesten zo min mogelijk verstoren kan daarbij helpen.
De bloemencirkel is zichtbaar
De bloemencirkel heeft vorm gekregen! Samen met de gemeente Apeldoorn is het mooie project van een bloemenpad met wilde flora in Park Zuidbroek tot stand gekomen.
We zijn blij met het feit dat deze plannen, die al heel lang bij ons leven, nu werkelijkheid zijn geworden. We zijn ook heel blij met de mooie samenwerking tussen gemeente en ons burgerinitiatief.
Zonnige zomeravond in Park Zuidbroek
Op 11 juli 2024 kon de zomeravondwandeling in Park Zuidbroek op een prachtige avond plaatsvinden. Ruim 20 belangstellenden verwonderden zich over het enorm gevarieerde park.
Read moreSpeciaal voor natuurliefhebbers
Hier is een tip voor alle natuurliefhebbers in Apeldoorn en omgeving!
Ben je geïnteresseerd in de stand van zaken van alles wat bloeit, groeit en leeft in en rondom Apeldoorn? Kijk dan eens op https://www.apeldoorn.nl/home/natuuratlas en verbaas je over de diversiteit in park Zuidbroek en de rest van onze mooie woonplaats.
ps: de foto is natuurlijk van onze natuurfotograaf Walter van Os.
Zie www.natuurfotografie.nl/natuur-om-de-hoek voor nog meer mooie foto's van deze sympathieke fotograaf.
Slootjesexcursie voor pro's
In augustus 2022 heeft de Werkgroep Sprengen en Beken van de KNNV afd. Apeldoorn een sloot aan de Nijbroekse weg in ons park nader onderzocht.
Peter, Ruud, AndreĢ, Hilde, Irma, Coby, Hans en Zainab hebben onderzocht hoe de sloot erbij staat en welke dieren er leefden en welke planten er groeiden.
Groenvoer van IVN
IVN-afdeling Apeldoorn heeft een speciale dubbeldikke uitgave van het kwartaalblad Groenvoer volledig gewijd aan de parken in Apeldoorn. Het is de bedoeling de Apeldoorners bewust te maken van de rijkdom en diversiteit aan parken binnen de gemeentegrenzen die hoofdzakelijk binnen het stedelijk gebied liggen of eraan grenzen.
Read moreEen eigen huis, een plek onder de zon
De ultieme poging om huiszwaluwen een eigen huis te geven. Bertus, van de stichting Vrienden van Park Zuidbroek, heeft de zwaluwentil nóg aantrekkelijker gemaakt. Er zijn dakjes geplaatst zodat de zwaluwen daaronder hun nestjes kunnen maken.
Read moreWilde zwijnen in park Zuidbroek?
De zwerfvuilgroep zag vreemde sporen bij hun rondgang door het park. Onder allerlei bomen was de grond helemaal omgewoeld.
Waren hier wilde zwijnen op zoek naar eten?
Hoe zat het ook al weer met de bloemencirkel?
In de grote cirkel zie je drie met elkaar verbonden kleinere cirkels. Dit is een zogenaamd triskelion, een drievoudige spiraal. Het is een eeuwenoud symbool wat staat voor de altijd voortdurende cirkel van het leven.
En deze is ieder jaar weer anders!
Zo zag het eruit in de winter
Een paar winterfoto’s van het park. Walter van Os ligt met een enorm fototoestel de waterral te fotograferen, een heel schuw watervogeltje.
Zie wikipedia.org/wiki/Waterral